Coronavirus in het zwembadwater

De vragen die de afgelopen periode in het hele land centraal stonden: kunnen we deze zomer gewoon in ons zwembad zwemmen en kunnen mijn kinderen vriendjes of vriendinnetjes uitnodigen om te komen zwemmen? Kortom: wat doet het coronavirus met ons zwembadwater?

Helaas weten experts nog niet alles over het complexe coronavirus en is er dus geen eenduidig antwoord op de vraag of we in de zomer met meerdere mensen in een zwembad kunnen gaan zwemmen. Wij houden de berichtgeving hierover nauwlettend in de gaten. Zodra er wél een eenduidig antwoord op de vraag te geven is, delen we dit uiteraard. Hieronder informatie over het coronavirus in water, verkregen via verschillende bronnen.

Een onderzoek naar corona in water bestaat nog niet, vertelt viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC. Het is ook nog niet duidelijk hoe lang het virus overleeft in zwembaden. Toch vermoedt De Jong dat verspreiding van het virus via het water niet snel voorkomt. “Ik acht het erg onwaarschijnlijk dat het virus kan worden overgedragen via water. Stel dat je in het water niest en je hebt corona, dan wordt het virus meteen enorm verdund in die grote hoeveelheid water”, aldus de Jong. “Daardoor zal de kans op besmetting nihil zijn”, zegt hij. De Jong voegt daar aan toe dat wanneer je ziekteverschijnselen hebt, je uiteraard niet het water in moet gaan.

Het RIVM baseert zich onder andere op informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (https://www.who.int/publications-detail/water-sanitation-hygiene-and-waste-management-for-covid-19) WHO en zegt ook dat er tot nu toe geen bewijs bestaat dat het virus zich via water verspreidt.
De Nederlandse experts zijn huiverig om te zeggen dat het volledig veilig is. Ondanks het feit dat er geen bewijs voor transmissie van het coronavirus in zwembadwater is, betekent dat niet dat het er niet is. Het is een complexe materie en er zullen eerst meerdere onderzoeken gedaan moeten worden, willen we een compleet antwoord hebben.

Bronnen:
https://www.zwembadbranche.nl/hoe-houden-wij-het-zwemmen-gezond-in-deze-coronatijd
https://www.rtlnieuws.nl/corona-update-water

Terug naar overzicht

Geplaatst op 14/05/2020